Sunday, May 20, 2012

KISAH MALAM MINGGU YANG SUDAH

Posted by erienaerin at 1:31 AM 0 comments
Malam minggu la weh....hmm,aktiviti rini juz siapkan order apam polkadot untuk member aku 200pcs.tu pun punya la kelam kabut ngan kerenah cintaku berdua ni.boleh ting~tong aku.jap zikry nangis,jap laginya kang Aqilah plak.adeh stress otak berjambul aku.

Masa malam minggu 5/5/2012 ,aku ngan adik2 aku g merayap kat pasar karat.xde kerja la tu,huhuhu....motif?xde pun....saje g membazir minyak.kalau dh namanya mlm minggu,nk cari tmpt parking tu mmg boleh tercabut kaki.dahtu tgh jalan punya jalan,g gatal2 singgah wat ukiran inai.haaa,1tangan RM5.tu pun adik aku yg bayarkan,klu x...xde maknanya nk wat.baik aku beli makanan,huahuahua(ketawa org kedekut)



 Malam minggu 12/05/2012 plak xde kerja g merayap rumah pakcik aku kat Punggol,singapore.nak ngelak jam kononnya,sampai terbabas ke Paya Lebar.plak tu aku x bawak GPS,gegel jap lutut guwe.nasib baik hubby x bising.belok sana belok sini,sampai gak Punggol....singapore kecik,jangan risau kalau sesat ahaks....

Dah melepak  ngan makan2 kat rumah pakcik aku,dia ngajak plak merayap.pusing punya pusing,kaki aku rasa nak tercabut dah.haaaa....kalau bab ni,hubby mmg bising punya.sbb dia x suka nak menapak.disebabkan kepenatan nak berjalan kaki lagi,kitaorang naik ler LRT.cenonit je...kalau MRT,panjang.


Hahaha...muka yang tengah kepenatan berjalan kaki.


Masa aku tgh sibuk beli tiket,aku terlupa kan Zikry...kesian anak aku.x memasal meraung kat situ gara2 tersepit gate,x bahaya pun gatenya.sibuk sedaranya berlari,dia berekor.....x memasal dpt benjol,huhuhu....(masa aku kecik2 dulu pun selalu gak tersepit gate ni,hihihi)

Tapi malam minggu kali ni,dok rumah ngadap tenet ngan tv jela....sok hubby ot,cari pasal la tu kalau ngajak merayap malam ni,hihihi....masa arwah mak ada,malam minggu cenggini,kalau x g pasar karat atau pasar borong pandan,dok melepak kat kedai mamak bedal tose ler gamaknya.arwah mak mmg suka berjalan,haaa,kalau bab tu mmg kitaorg jangkit.kalau x meryap,alamatnya berborak ler sampai ke subuh.dengar cerita mak dulu2,mmg best...sedih,klako,seram semua ada.tapi sekarang,xde lagi la cerita peneman di malam minggu kami.aku rindu sangat kenangan tu....rindu sangat nak berkepit baring bawah ketiak mak...hmm,rindu sangat2.......

Friday, May 18, 2012

FARAID DAN EPF

Posted by erienaerin at 11:58 PM 0 comments
Awal bulan ni aku sibuk ulang alik masuk singapore g uruskan duit CPF arwah mak.adeh,malu la plak nak cerita bab duit ni.hmm,tapi bukan nak cerita pasl duit sepenuhnya la.cuma nak cerita macam mana cara2nya kalau ada sesiapa yang nak g menguruskan CPF kat singapore.

Ok,arwah mak aku meninggal 03/02/2012....x sampai seminggu,pakcik aku dah wat report kat singapore yang mak aku dah meninggal.jadi,dalam masa 3minggu,sepatutnya ada antara waris kena g uruskan CPF arwah mak.disebabkan kitaorang masih didalam kesedihan,kitaorang wat xtau jela urusan ni.

Jadi,selepas 2bulan pemergian mak,kakak aku g singapore untuk settlekan urusan ni.di sebabkan dah lebih masa iaitu 3minggu,duit arwah mak bukan lagi urusan CPF tapi dah di ambil alih oleh Public Trustee.tapi,SEKIRANYA urusan di buat dalam masa kurang dari 3minggu,terus je g kat office CPF.tapi pastikan segala dokumen lengkap.Sijil kematian,surat nikah simati,sijil kelahiran anak2 dan IC anak2.JIKA tiada nama pewaris,kena uruskan dulu SIJIL FARAID.

Ok,di sebabkan kes arwah mak dah lebih masa,aku kena g office Public Trustee,bagitahu yang aku ni waris yang akan menguruskan semua ni.urusannya mudah,pastikan sijil kematian ada,sijil kelahiran dan IC ada.pastu apply sijil faraid melalui MAHKAMAH SYARIAH.tunggu 3hari bekerja,pastu dah boleh collect kat Mahkamah sana.bayaran hanya $46...nak masuk mahkamah sana,kena scan IC untuk dapatkan ID Card.dahtu,badan plak kena scan,macam kat airport plak.nak amek no giliran pun guna IC,scan IC baru keluar no giliran.pas dapat sijil,bayaran dibuat melalui CASH CARD,bukan bayar cash ye,huhuhu.....jadi,kalau nak wat urusan kat sana,sebaiknya bawa orang yang ada IC Singapore.kalau x,aku pun xtau cara nak uruskannya,hahaha.....

Bila dah dapat sijil,apply plak melalui Public Trustee,yang ni plak nak kena ada Sing Pass untuk apply.ni untuk yang malas nak g office nya lah,kalau xde Sing Pass seeloknya biar pekerja diaorang yang isikan.lagipun bayarannya juz $10.ok,permohonan ni untuk diaorang keluarkan cheque(untuk bukan warganegara singapore),urusannya dlm 2bulan.klu warganegara singapore,x silap aku 2minggu,terus masuk account.mudah kan?

Bila dah siap semua,rasa lega sangat.mn xnya nak berulang alik tu leceh gila.sesatnya x payah cerita la,sampai adik aku pun dah hafal jalan sana.di sebabkan sesat,masa jadi terhad.terpaksa la berulang alik.duit jangan cerita la,RM100 kita baru berapa sangat kat sana.nak kena top-up Auto Pass lagi,makan,ticket parking lagi....pergh,kalau aku duduk sana boleh sawan ar.tapi cara diaorang melayan customer mmg boleh puji melambung...hmmm,tiba2 malu plak pk layanan di tempat sendiri.ops,x semuanya x elok,ada sesetengahnya je....

Teringat plak ms abah aku g kat ******** cni untuk mohon sijil faraid.hmm,lain yg diminta lain plak yg di jawab.jawapannya,pasang lawyer untuk fight kes arwah mak kat sana...hmm,jauh sekali nyimpangnya.nk mohon sijil tp di suruh pasang lawyer.

Tapi kalau ada yang saje2 nk membuat pengiraan mengikut sistem faraid,boleh tgok kat cni MAHKAMAH SYARIAH SINGAPURA atau MAHKAMAH SYARIAH JOHOR BAHRU.dan kalau sesiapa yg byk duit simpanan ke,EPF ke,jgn lupa letak nama pewaris.maklum ler,kalau bab duit ni,orang boleh bermusuh.xpun yg hilang keperimanusiaan,boleh membunuh beb.aku?EPF aku x delah berkoyan,cuma beriban je,hahaha....waris?dh ada dah.oh ye,kalau ada yang g kat KWSP,nak letak nm waris kena ada saksi.disebabkan aku x bwk saksi,duit KWSP aku,bubuh nm anak2 aku sbb nm hubby xleh letak gara2 dia jd saksi.ngerti ngak?

Walaupun peninggalan arwah mak x seberapa,tapi ianya amat bermakna untuk kami semua.bila kita wat pembahagian secara adil,insyaAllah xkan ada masalah.biasanya masalh akan datang dari orang yang tamak.lagi satu,bila kita ikut sistem faraid,mereka yang benar2 berhak je yang layak menerimanya.adeh,malu plak aku rasa nak cte panjang lebar bab duit ni,hmmm....adios...

Wednesday, May 16, 2012

sama macam tajuk orang lain,:SELAMAT HARI GURU!!!!"

Posted by erienaerin at 12:54 AM 0 comments
Selamat Hari Guru....hmm,lama dah aku tinggalkan sekolah.serius,aku x pernah pun nak ingat bila tarikh hari guru ni masa sekolah.yang sibuk aku ingat,bila la nak cuti sekolah sbb boleh la aku bedal semua buku2 yang ada tu untuk aku wat main cikgu2 kat belakang rumah bawah pokok jambu air,hahaha.....

Dalam hidup aku,guru pertama aku semestinya la mak abah aku.betul la kan,xkan lahir je terus g sekolah.ye tak?hehehe...aku mula kenal sekolah n guru masa tahun 1990.masa tu tadika x banyak macam sekarang kot.nama sekolah tu,TADIKA SINARAN.aku memang ingat sangat ngan cikgu aku ni,namanya CIKGU ZAINI.cikgu ni x garang,lembut je orangnya...A untuk API,B untuk BOLA,C untuk bla~bla~bla....kat tadika ni la juga aku mula mengucapkan,GOOD MORNING TEACHER,SELAMAT PAGI CIKGU,ASSALAMUALAIKUM USTAZAH FIZAH,walaupun ustazah fizah x pakai tudung,hahaha.....

Yang 2 dari kiri tu aku la....yang mata sepet tu,hahaha....

Dari tahun 1991-1996,aku belajar di Sekolah Kebangsaan Taman Rinting 1....aku boleh ingat lagi lagu sekolah ni.hmm,maknanya x semua wayar dalam otak aku dah putus.sekolah ni la yang paling hampir dgn rumah aku.jalan kaki boleh,berbasikal boleh,naik keta lagi la boleh.cikgu kat sekolah ni mmg best2 belaka.

 Ni gambo aku masa darjah 6.nama cikgu ni CIKGU ABD RASHID..ada dari mereka ni yang sekarang dah jadi cikgu dan mengajar di sekolah tempat kami sama2 belajar dulu.rindu zaman ni.aku yang mana?erkk!!yang muka selenga tu la aku,2 dari kanan,haha...tapi 2 dari kanan cikgu tu,sama2 tadika ngan aku.

Bermula tahun 1997-2001,aku belajar kat Sekolah Menengah Kebangsaan Pasir Gudang 2...masa form 1,aku ngan kawan2 aku anti gila ar ngan sorang cikgu ni.cikgu ni pompuan tapi nama dia nama lelaki.x payah ler sebut nama dia ek.dia ni boleh di kategorikan cikgu yang xde perasaan simpati pada mereka2 yang sengal bab Algebra.kamu jahat!!mmg dah jadi perkara normal bila tengok buku kengkawan aku terbang keluar.walaupun ko kejam,ko la yang mula2 mengajar Algebra kepada zebra2 macam kami,hahaha...!!!

Form 2,aku sayang ngan sorang cikgu ni.nama dia SABARIAH.tapi dia x lama mengajar kelas aku.masa tu dia mengajar kemahiran hidup.cikgu ni pindah sekolah lain x salah aku.

Masa form 3,antara cikgu yang mengajar aku,PUAN MASMERAH(B.I),PUAN UNGKU AINUN(AGAMA),ENCIK SELAMAT(SAINS),PUAN FADILAH(MATH)....cikgu math ni paling berangin ngan aku.mau x,dah ler aku sengal math,boleh plak masa percubaan PMR,aku x datang masa exam math.pergh!!dia punya haruk...tapi,aku leh wat muka tembok masa tu,hahaha...!!
 
Masa form 4,aku dapat kelas aliran Akaun.adeh,bab ni mmg mata aku mula la terbuntang.lagi2 la bila tengok kalkulator kawan2 aku yang size macam tauke kedai runcit kira hutang.bila je PUAN NORMAH masuk,awek2 kelas aku jd semangat,tp aku?dh lembik atas meja.cikgu ni comel je sizenya.tapi suara dia,kelas lain pun boleh dengar....wahhh cikgu,tetiba aku terbayang muka mu!!

Selain cikgu Normah,cikgu yang mengajar aku masa ni PUAN ROGAYAH....cikgu ni pun comel je sizenya.dia mengajar sastera.masa tu kitaorg semua pakat xnak amek sastera.kitaorg nak amek geografi.adeh...cikgu ni sampai menangis n jumpa pengetua.last2,budak melayu kelas kitaorg WAJIB ambil sastera.

Yang cumil ni,USTAZAH HASNAH....


Guru kelas aku masa form 5,PUAN LATIFAH....cikgu ni mengajar perdagangan.tp x lama belajar ngan dia sbb dia sakit.jadi di ganti dgn PUAN AFIDAH.dia pun mengajar perdagangan

Yang ni,PUAN HASNAH juga......dia mengajar math

Ramai lagi cikgu2 lain.tapi aku x dpt nak tulis semuanya..(sorry yer cikgu).walaupun aku bukan ler bdk yg "terkenal" di kalangan cikgu,tp cikgu rumah pasukan Wira(biru) akan ingat nama aku(ms hari sukan je).sebabnya?dh tentulah aku salah seorang "penyibuk" yang menyumbangkan pingat untuk rumah pasukan dlm acara olahraga,hahaha... 

Walaupun seumur hidup aku,hanya cikgu yg terpilih je dpt hadiah,itupun bunga ros yang dijual oleh kauselor.hah?ada ke patut?huhuhu.....tp sungguh,jasa2mu cikgu sampai bila2 akan di kenang.kalau xde cikgu,xdela engineer,polis,hakim,peguam dan banyak lagi.semoga semua para guru di rahmati Allah dan di kurniakan kesihatan yang baik.ikhlas dari ku,SELAMAT HARI GURU!!
 

AL-KISAH....ERIENA WORLD Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting