Sunday, September 30, 2012

DI MANAKAH MENGHILANG?

Posted by erienaerin at 6:50 PM 0 comments
Tetiba je teringat kisah masa sekolah dulu2.seronok sangat zaman sekolah kan.kalau ler ada mesin masa,aku nak balik jap sekolah nk belajar semula akaun,hahaha.....pastu nk lalui semula kenangan terbaeekkk zaman kanak2.klu bole aku nk rakam semua kenangan indah tu.aiceh,mcm iklan kamera la plak.

Dah tergatal2 tangan taip citer kenangan,aku rasa nak feeling2 ler cter pasal kamera dulu2.ye...kamera yang kena beli bateri+kodak tu.yang semua brand warna hitam sajork....xdenya warna silver ke pink ke putih ke.untung ar budak2 skrg.

Dulu,bila je dah plan nak bergambo bagai,kumpul duit sekolah untuk wat beli filem.biasanya beli kodok KODAK.bila part beli ngan nganto cuci mmg laju.bila nak ngambik tu,mak aih,kena plak time duit x brp nak cukup,hmm...kena tunggu mak aku gaji ler....


Part yang seronok sangat,bila tunggu brp haribulan boleh amek gambo yg dah siap.x sabar giler la rasanya.dapat je gambo,depan2 kedai gak tengok sekeping2.kena plak gambo tu dah tersusun dlm album.sampai je rumah,sambung lagi tengok sambil guling2 atas katil.mak aih,mcm la cun sangat,ahaks....seronoknya bila teringat kenangan tu.

Tapi budak2 sekarang dah lain.kamera dah macam2 jenis.digital plak tu+kat hpon lg.snap jela brp byk,x suka je bole delete.klu nak tepek kat album,bole choose pastu print.kalau dulu,hmm....amek gambo mcm muka malu2 kambing pun kena simpan gak.xkan nak koyak plak kan,sekeping je dh brp posen..hehe gitula kenangan muka kambing.

Jadi bila umur dah tua mcm aku ni,nak la juga ada kamera digital.klu kat hpon tu rasanya x cukup.mau xnya,baru nak amek gambo lebih sikit je,MEMORY LOW..DELETE BLA~BLA~BLA....maklum ler,hpon murah,kuikuikui....

2tahun lepas,aku pun memiliki la kamera digital jenama OLYMPUS....bergambo la bagai.bateri dah brp byk aku tkr pun xtau ler.hubby suruh beli tmpt charging pun aku x beli2.ungkal....di pendekkan cerita,setelah lama berbakti,kamera tu hilang sebelum raya.frust giler aku.maklum ler,org kedekut huhuhu....

Macam nak bangang aku cari kamera tu tp x jmpa gak.sampai aku g mencari kat rmh kakak ngan abah tp tetap x jmpa.hampeh gilos......

Jadi,aku pun ngambik keputusan nk beli kamera lain.aku pun dok usha ler mcm2 kamera.biasa ler skrg kn dh trend size bapak kamera.tapi tula,selera rabak.nak yang ribu riban.bila je aku war2kn pd hubby,hmm....semestinya la dia x setuju.walaupun duit aku tp dia membangkang.adoyai.....frust lg.

Last2 aku pun cari ler kamera yg semurahnya,termasuk la menatang2 sampingannya x sampai pun rm400.bole ler ngambik gambo aku yg perasan ni,hahaha!!!hmm,abis Zikry ngan Aqilah pun dh tersampuk giler bergambo.agak2 nk muntah hijau,dilarang keras menatap gambo kami,hahaha....
Haaa,ni la menatang yang aku beli.cute kan?ringan sajork berbanding OLYMPUS tu.xpela,janji bole rakam gambo kitaorg untuk wat kenangan.sayang sama kamu!

Harap2 kamera ni berjasa dengan jayanya untuk tempoh masa yang lagi panjang dari OLMPUS tu.frust beb...kalau x hilang,rasanya masih pakai lagi kamera tu.apa2 pun,menatang ni best,hihihi.....


Wednesday, September 26, 2012

MAKAN UNTUK HIDUP ATAU HIDUP UNTUK MAKAN?

Posted by erienaerin at 11:40 PM 0 comments
Ntah apa2 jela tajuk aku yang merapu ni.tekak aku ni mmg tahap makan rabak punya.maunya x membadak badan aku ni.lagi ler kalau bnda sedap,x payah nak toleh kiri kanan ye,hahaha.....kat pasir gudang~johor ni banyak kedai makan.macam2 ada.....pilih ajela nak makan apa.lagi2 ler kat KAMPUNG PASIR PUTIH ni.

Kalau setakat nak cari sup power,nasi ayam penyet,seafood dll,pilih je kedai mana yang nak.harga pun ok.jadi minggu ni,tempat aku n adik beradik aku g belasah makanan sampai 2x ialah dekat Restoran Rahmat.

Restoran Rahmat  ni buka dari kol10.30am~3.30pm.ikan siakap fresh+lauk bermacam jenis.harga bg aku kedai ni okla.siakap goreng RM28 sekor....lauk 1 jenis RM1.tapi ikut berapa pax la...klu 4pax,RM4 ler....air plak RM1 semua jenis.tapi klu dlm botol atau tin lain harga ye.Udang sepiring RM20....kalau udang,aku mmg x pernah order.

Tapi semalam masa aku pergi,dah lmbat sbb aku g spital dulu.bila sampai je,lauk dah tgl 3jenis je...lain kali kena g awal la ye,huhuhu....kalau pergi masa air pasang,mmg cantikla tempat ni.klu nak bg Aqilah ngan Zikry diam,bg jela tisu.abis di buang sehelai2 ke sungai.bagi ikan makan kata Zikry.

Kalau pergi sebelum lunch hour,mcm aman sikit ler..tapi kalau dlm lingkungan 12.00~2.00pm,mmg ramai giler ar.mcm2 kaum yang dtg.maunya ribu riban ar taukenya bole dpt setiap hari.kayo,kayo,kayo...

Okla,mcm biasa gambo mst ada.walaupun x smpat amek gambo makanan sebelum dilantak,huhuhu....jgn muntah berbagai warna plak tgok gambo aku,huhuhu....





 nampak tu...licin ikan,tinggal tulang sajork,huhu
 pipi orang kuat makan mmg mcm ni ye
 sampai juling biji mata

zikry yang comel
 huhu...mmg zikry comel




Monday, September 24, 2012

PENCURI MOTOR YANG BELUM SEMPAT AMEK PMR

Posted by erienaerin at 10:47 PM 2 comments
Pagi2 lagi aku dapat msg dari makcik aku.bunyinya cenggini.....

"RINA DPT MESJ X SEMLM DARI CIKJU?IJAL PENAH HILANG MOTOR KE?HILANG KAT MANA?DPT BLK MOTORNYA BEAPA ARI?"

Gitula ayat2nya.hmm,camne nk mulakan cerita ek?

ok,jumaat terakhir bulan ramadhan kemarin,hubby g solat jumaat kat masjid tmpt tmn perumahan kitaorg.bila selesai solat,cari2 motornya x jmpa.perghh....mmg kaget la hubby ms tu.bila dia tnya dgn anak jiran aku yg ada kat situ perasan atau x motornya,budak tu kata,ngak tau deh....jd setelah yakin 200% motornya hilang,dgn blur2 katak hubby blik.

Reaksi aku masa hubby blik?fuhhhh.....mstla blur dinasour jap.maunya x,baru je hbis bayar motor tu.kesian hubby,tanya lagi ngan anak jiran aku,bdk tu ttp kata xtau.okla,hubby pun wat report kat balai polis....

Bila dah wat report semua,balik je rumah malamnya anak jiran yg lain plak dtg bgtau sape yang rembat motor hubby.bila pergi rumah penyamun tu,mak aih....dh xde dah.tau2 dah balik kampung kat bhgian timur sana.aduhai...pandai betul wat kerja.dah merembat terus balik kampung.nk beraya la katakan.cipan.....

Bila cari2 lagi dalangnya,jumpa plak kwnnya yang sama2 wat keje.umur baru 15tahun tu....jadi,bila kena ugut nak hanta balai atau kena hempok,saksi pun ada,nangis terus bdk tu.habis semua cerita dia buka cerita.

Cari punya cari,Alhamdullilah....4syawal klu x silap aku motor hubby jmpa semula.jarak jauh motor tu dihanta ngan rmh aku dlm 7km.tapi dah berubah sikit,no plat ngan side mirror dah xde.tayar bertukar,ekzos yang berkarat pun dah berkilat,tmpt kunci plak dh jahanam.huhuhu......

Disebabkan motor pun dah dpt,hubby ttp kes.malas nak memanjang kan cerita.kang ramai plak anak org kena angkut masuk lokap masa raya kemarin.klu nak ikutkan,mmg ramai yang wat keje.tp hubby kata,dh dpt semula motor pun dah bersyukur.

Ok,berbalik pd kisah makcik aku.anaknya bawa motor tu sabtu kemarin ke Tasek Pasir Gudang.nak berjogging katanya.tapi x sampai 1jam berjogging,motornya dah kena kebas.baru lagi motornya.baru 6bulan beli.maunya x sedih makcik aku.jadi,dia tanya la pd aku mana la tau terjumpa motor anaknya kat sekitar cni.

Bezanya kes kitaorg,hubby ada saksi.lg 1,yang wat keje tu dtg mengaku sendiri sbb takut kena hempok ngan masuk balai.jadi,agak mencabar la kes makcik aku ni,hihihi...kitaorg bkn xnak tlg carikan tapi klu kes curi motor ni peluang jmpa tu mmg agak tipis.Detective Conan pun xleh tlg ni.peace....

Jadi,peringatan kepada semua yang ada motor baru atau motor yang bole menarik perhatian,berhati2 la meletak motor dimana2.kadang2 pencuri ni x merancang pun bole jadi jika ada kesempatan dan peluang untuk melakukannya.tapi kalau motor mcm org nak g menoreh mcm motor abah xpe ltak mn2,hihihi....

Apa2pun,peringatan ni untuk aku juga yang mmg pelupa.maklum ler....faktor usia.tp jikalau ada rezeki,mudah2an jumpa la nak nya motor anak makcik aku tu,insyaAllah..........

















Sunday, September 23, 2012

TAKDE KERJA LAIN KE SELAIN MERAYAP?kataku pada diri sendiri

Posted by erienaerin at 11:42 PM 1 comments
Desaru,Batu Layar ngan Tanjung Balau...tempat picnic yang berjiran.disebabkan abah tengah stress kat rumah aku ni x jenjalan kemana2 ditambah lagi abah nak kena wat operation selasa ni.aku ngan hubby bawak abah g berkelah.kononnya nak ke Desaru tapi disebabkan chalet dah penuh,kitaorang pindah ke Batu Layar.




Sampai je kat Batu Layar,bole plak terserempak ngan makcik aku sekeluarga.macam kelakar sangat rasa.kat pasir gudang x jmpa tp kat lain plak berjumpa.sekeluarga plak tu,huhuhu....makcik aku sewa chalet RM100.ada 1 katil Queen+single+1 toilet.dia sewa 4bilik sederet pintunya.mmg meriah la diaorg picnic.

Aku ngan hubby try cari chalet,dah jmpa.then suddenly abah call kata pakcik aku minta tlg ngan owner tmpat di menyewa tu carikan chalet.tauke tu pun kelam kabut la hanta kitaorg kat chalet 50meter jauh dari tmpt makcik aku.w/pun masa tu aku ngan hubby dah jmpa chalet yg 200meter jauh dari diaorg,terpaksa la patah balik ikut pakcik tu sbb dia dh bersungguh2 carikan.dlm hati."baiknya pakcik ni

Depan pintu chalet,pakcik tu bagi kunci.bila kitaorg dh masukkan brg dlm chalet,pakcik tu kata,bayar pada dia je.ingatkan dia baik+ikhlas so bayar jela.w/pun x puas hati gila ar bilik tu.plak tu dah nak maghrib,kitaorg masuk jelah.abah aku xde masa tu sbb dia lepak kat tmpt makcik aku.humang aih!!masuk tandas semut plak banyak!!frust.....
Pas solat maghrib,tayang muka kat chalet makcik aku jap.tak sampai 1jam kitaorg blah.singgah jap beli burger untuk Zikry.bole la plak bersebelahan chalet kitaorg budak2 india buat parti.mula2 xde hal....kata hubby,"okla...meriah sikit tempat ni.kalau x sunyi je.pas beli burger,lepak kat bilik main game.nak online mmg xbole.aku rasa,situ dah masuk line indon gaknya.xde wi-fi ye.


Dalam kol10lbih,muzik si macha ni makin kuat.mak aih mmg pening gila ar.dhla aku stress klu bising2 ni.rasa nk radak je sekor2.sabar pnya sabar,bergolek2 ngan anak aku,tgok jam dah kol1,x senyap2 lg budak2 ni.serius,mmg minta maki.

Panas hati panas gak,tau2 aku dah membuta......sadar2 kol2 lebih,x senyap lagi.pergh!!!bole bayangkan x mcm mn keadaan tu.yang muzik macam kugiran org kahwin waktu tengahari.damn!!!last2 dkt kol4 baru bebudak sengal ni senyap.

Pagi2,sementara anak aku tdo ngan ayah n atuknya,aku menapak kat tepi pantai jap.tenang....best rasanya.ingat nak jogging2 jap,haha...geli je.di sebabkan perut dah lapo gaban,faham2 jela....cari benda yang bole di cekik,huhuhu.....







Sarapan pagi di belanja oleh abah,hihihi.....tapi sarapannya cuma nasi lemak ngan mee goreng.oklah,sedap gak diaorg masak.depan kedai makan ni ada tempat sewa tapak untk camping.RM5 saje....aku rasa tmpat ni lagi ok dari tmpt makcik aku stay.

Lepas je makan,apa lagi....kecebur la plak.tapi x dpt nak mandi manda secara rakus,hahaha....Aqilah ketakutan tgok ombak yang beralun ala2 manja gitu.letak kat pasir lagi la kuat dia melalak,hmmm....

Pas siap2 mandi,sebelum kitaorg balik pekerja chalet tu dtg.....pas berbual ngan dia,punya la panas hati jap ngan pakcik yang tlg kitaorg tu.sewa chalet tu x sampai pun harga yang dia minta.dia kelepet duit kitaorg rupanya.kurang asam jawa betul.patutla beria2 sgt dia nak tlg.ada udang di sebalik misai dia.huh!!!

Jadi,pengajaran yang kitaorg dapat untuk edisi merayap kali ni ialah,jgn nak mengaharap sgt bantuan dari org lain yg x pasti keikhlasannya.kalau dah betul2 perlukan,baru la minta tlg.kalau x,mcm ni la jadinya.xpela pakcik,walaupun x halal tp aku tulis aku halalkan,hahaha....biol la tu

Macam biasala,edisi tepek gambo syok sendiri kitaorg,wakakaka!!!



























 

AL-KISAH....ERIENA WORLD Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting