Tuesday, September 11, 2012

MY HERO

Posted by erienaerin at 11:40 PM
Cuaca minggu ni x menentu.hubby macam ada tanda2 nak demam dah.haish...kasihan sih kamu.nasib baik ada balance ubat demam sebelum ni.zikry tengok ayah makan ubat,zikry pun nak juga.bila turn dia kena makan ubat,bukan main lagi nangis cam kena bantai.

Zikry sekarang dah pandai berbual.Alhamdullilah....walaupun perkataannya x berapa jelas tapi dah aku ni ummi dia,mestila aku faham apa anak aku cakap kan,hihihi....aku ada terbaca dalam majalah MINGGUAN WANITA bahagian PERMATA HATIKU keluaran yang lepas tentang kategori pembelajaran yang sesuai dengan anak2.

Kebolehan pembelajaran anak2 terbahagi kepada 4 kategori iaitu kanak2 VISUAL,KINESTATIK,AUDIO dan LOGIK.pas baca semua kategori2nya,aku confirm Zikry dalam kategori kanak2 visual.

Zikry cepat ingat bila belajar warna ngan gambar.tapi kena ada depan mata la.kalau cakap je mmg dia wat dek je.kalau belajar ABC,dia lebih mudah ingat abjad tu bila aku ajar A untuk ayah,Z untuk Zikry,U untuk Ummi bla~bla~bla......jadi,bila sebut ayah,dia akan cari huruf A n seterusnya la,hihihi...

Kegemaran paling jelas tentang kanak2 VISUAL ni,diaorang paling gemar menonton tv dan bermain PUZZLE.mereka juga sangat berkebolehan untuk berimaginasi.tapi yang masalahnya,Zikry ni terlbih imaginasi kearah kisah yang menyeramkan.hampeh......kang x pasal2,aku pun termasuk dalam kisah hantu yang dia cerita tu,adeh....


 sampai tersenget2 pasang puzzle

Pertuturan kanak2 VISUAL tak berapa jelas.hihihi......bab yang ni memang kesian anak aku.dah 3tahun tapi pertuturan tak berapa jelas.kadang2 termenung jap 2minit mikior kan apa yang dia minta.kadang2 tu satu sebutan tapi bole jadi 3maksud.kalau Zikry cakap ngan ayah dia,confirm ayah dia kata,"ZIKRY NAK APA NA?".adoyai.....jadi penterjemah bahasa la plak aku ni,ngeh~ngeh....kalau g makan kat luar,nak air lain dia sebut AIR-YEN.dah aku ngan ayah dia blur katak kat situ.tanya nak air oren,bukan katanya.last2 suruh dia minta air sebut warna je.....kalau dia sebut AIR PINK,bandung la tu...biasanya dia minta teh ais atau bandung je.

Tapi anak aku xdela lasak sangat.biasa2 je.cuma datang angin xbaik dia,Aqilah jadi mangsa kekejaman tahap junior punya.tergolek2 adik dia.....tapi bila adik dia balas balik ala2 super saiya,tau plak nak melalak.habis kopak kulit kena kokak dek Aqilah.haha....apa2pun,mudah2an InsyaAllah,anak aku di kurniakan kesihatan yang baik,umur yang panjang untuk melakukan kebaikan dan menjadi anak yang soleh.Amin.....





0 comments:

Post a Comment

 

AL-KISAH....ERIENA WORLD Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting